1000-årsjubileet åpnet – Olavsflammen brenner i Våler

1000-årsjubileet åpnet – Olavsflammen brenner i Våler

Lørdag 29. januar ble 1000-årsfesten i Våler åpnet. Åpningen skulle ha funnet sted 8. januar, men ble utsatt pga. koronarestriksjoner.

1000-årsjubileet åpnet – Olavsflammen brenner i Våler

Dermed markerte det utsatte arrangementet også åpningen av den årvisse vinterfestuka. En dyster værmelding spådde styrtregn og kraftige vindkast, holdt nok endel borte, men den slo heldigvis ikke til. På plassen foran Kommunelokalet hadde 9-klassinger laget flotte snøskulpturer med 1000-årsjubileet som tema; her kunne man bl.a. se olavspila, Mariakirken, korskirken fra 1806 og kommunevåpenet. Peder Øiseth markerte oppstart med en trompetfanfare, og deretter talte ordfører May Liss Sæterdalen og erklærte jubileet for åpnet. Borghild Lundeby fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter overbrakte så olavsflammen, som tente en olavsflamme som skal brenne i Våler gjennom hele jubileumsåret. Olavsflammen markerer også at jubileet i Våler inngår som en del av noe større, nemlig Nasjonaljubileet Norge i 1000 år, som topper seg i jubileumsmarkeringen i 2030 for slaget på Stiklestad. Ilden fra olavsflammen tente så  faklene som alle hadde fått utdelt ved ankomst, og hele plassen ble et flott skue med brennende fakler og belyste snøskulpturer. Dette var rammen om talene ved biskop Solveig Fiske, ass. statsforvalter Sigurd Tremoen og Kjerstin Lundgård fra kulturadministrasjonen i fylkeskommunen. De hyllet og gratulerte alle i Våler med jubileet og understreket at det må brukes til refleksjon over fortid, nåtid og framtid.

Fakkeltoget beveget seg så i det lette regnværet, anført av kong Olav i Hans Henrik Holters skikkelse, bort til kirken.  Der fikk de frammøtte oppleve en flott åpningskonsert med linjen fra Vålersangen «Hellige Olav teil bigda vår kom» som tema. Alle utøverne var lokale, Peder Øiseth, Per Martin Engebretsen med torader og bandet Fem om dagen og sangeren Victoria Vinje – samt Vålers egen husdikter, Rolf Arne Lie Holter, som framførte prolog. Programmet ble avrundet med at alle reiste seg og sang Vålersangen.  En flott avslutning på en flott og inspirerende åpning av den store 1000-årsfesten i Våler.

1 million til 1000 års jubileet i Våler!

28 februar 2022

Kultur- og likestillingsdepartementet har innvilget 1 million til  gjennomføring av jubileet  Våler i 1000 år. Dette er en del av det store Nasjonaljubileet 2030 - Norge i tusen år.

Bla til toppen